ERTOn jäsenpäivien satoa 10.8.2013

ERTOn jäsenpäivät vietettiin 2013 Könkkölässä, Jyväskylässä. Jäsenpäivien teemana oli 1970-luku, ja Könkkölässä nähtiinkin trumpettihousuja, psykedeelisiä värikuvioita, tolppakenkiä ja afrokampauksia. Taustalla soi Abba, Danny ja diskobiitti. 

Päivän ohjelma oli monimuotoinen. Keski-Suomen aluejärjestön puheenjohtaja Reijo Partanen oli aluejärjestönsä kanssa pyytänyt paikalle peruspalveluministeri Susanna Huovisen sekä Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Mäkisen. Energiaa naurusta ja huumorista saatiin huumorikouluttaja Vesa Karviselta. Kuurojen Palvelusäätiön palvelujohtaja Jouni Riihimäki ja ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen luotasivat työtä nykyajassa.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen tervehti Ertoa ja onnitteli sen jäseniä 45-vuotisesta taipaleesta. Huovinen muisteli Suomea 1970-luvulla ja niitä edistysaskeleita, joita silloin tehtiin (mm. Sosiaalipolitiikan kehitys, naisten oikeus kokopäivätyöhön ja muutos kohti ansiosidonnaista). Huovinen totesi, että nykyisinä epävarmoina aikoina tarvitaan kykyä neuvotella, tsemppihenkeä ja tekemisen meininkiä, jotta tarvittavat uudistukset saadaan aikaan. Huovinen muistutti myös, että painopisteen on oltava ongelmien ennaltaehkäisyssä, kohteina työkyvyttömyyden ehkäisy ja työhyvinvoinnin parantaminen. Valtion budjetista näihin ongelmiin kuluu jopa 40 miljardia vuodessa, joten kaikkien tavoitteena on oltava parempi osaaminen, sitoutuminen työhön ja yksinkertaisesti parempi, onnellisempi arki.

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen tuli tapaamaan Ertoa ja kertoi ertolaisille Jyväskylän kaupungin asialistasta seuraavaksi vuodeksi. Agendalla on jo nyt suuria asiakokonaisuuksia kuten kuntarakenteen muutos, soteuudistus, uusi sairaala, kuntatalouden haasteet sekä vaikean talousarvion laadinta palvelulinjauksineen. Mäkinen tuumi, että kovin rajattu hallitus/oppositiopoterointi ei hänen mukaansa ole näin suurissa uudistuksissa kuten kunta-ja soteuudistuksissa kenenkään etu. Mäkinen kuitenkin uskoo, että vertailua kuntien tuottamien palveluiden ja yksityisiltä palveluntuottajilta ostettujen palveluiden välillä tehdään tulevaisuudessa entistä enemmän ja siinä varmasti tullaan myös paremmiksi. Maanantaina 12.8.2013 alkavat keskustelut kuntaliitoksista, ja sitten ollaan taas viisaampia.

Päivän energiapläjäys saatiin kun huumorikouluttaja Vesa Karvinen jakoi neuvoja siitä, miksi nauru ja huumori ovat tärkeitä myös työelämässä. Käytiin läpi savolaiset, karjalaiset, lappilaiset ja turkulaiset: lopputuloksia olivat naurunremakka ja röhönaurut.

Lisää jäsenpäivän kuvia löytyy täältä. 

Voiko työ olla hyvinvoinnin edistäjä? Näin mietti Jouni Riihimäki Kuurojen Palvelusäätiöltä puhuessaan työn mielekkyyden lisäämisestä. Riihimäen mielestä työpaikalla ei ole varaa riitelyyn ja vastakkainasetteluun, vaan jokaisen työntekijän pitää pyrkiä haastamaan itseään ja saada muutokseen mukaan myös muu työyhteisö sekä työnantaja. Tietoisuustaidot, arvot ja teot, itsensä haastaminen, yhteisömuotoinen oppiminen sekä ihmisiin investoiminen tekevät työstä mielekkäämpää.

Jäsenpäivän virallisen osuuden päätti Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen, joka kävi läpi tulevia koitoksia työmarkkinoilla. Aaltosen mukaan sekä työntekijä- että työnantajapuoli on kaivautunut poteroihinsa, ja ne valmistautuvat tulevaan koitokseen. Tulevat neuvottelut eivät tule olemaan helpot – keskitetty ratkaisu on mahdollinen, mutta silloin pitää keskittyä esim. laadullisiin uudistuksiin. Aaltosen mielestä yhteisöveron alentaminen oli virhe, sillä sen vaikutuksia ei kukaan tiedä eikä niiden työllistymisvaikutuksia nähdä kuin vuosien kuluttua. Aaltonen otti kantaa myös eläkejärjestelmän muutokseen ja huomautti, että esimerkiksi naisten palkka-ja eläketasa-arvo on selvästi alempi kuin miesten. Ratkaisu on yhteiskunnallinen valinta: mihin satsataan? Aaltosen mielestä uudistuksia pitää tehdä sekä työuran alkuun, keskelle että loppuun, ja eläkejärjestelmän pitää olla tasa-arvoinen sekä sukupuolten että sukupolvien välillä. 1990-luvun lamassa ongelmana oli nuorten miesten syrjäytyminen, nyt vuorossa ovat naiset. Aaltonen rajasi myös Erton tulevaa vuotta: teemoina ovat muun muassa edunvalvonta ja eritoten eläkeuudistus, työelämän ja työn lisäarvo.