Mitä mä saan – eläketesti vastaa

Eläketurvakeskus on tuottanut viihteellisen nettisovelluksen nuorille aikuisille. Oma elämä – oma eläke -testi auttaa hahmottamaan elämänvalintojen vaikutusta tulevan eläkkeen määrään.

Eläketurvakeskuksen Luottamus eläketurvaan -tutkimuksen (2012) mukaan erityisesti nuorilla aikuisilla on puutteelliset tiedot työeläkejärjestelmän toimintaperiaatteista. Epäselvää on esimerkiksi se, mitkä asiat vaikuttavat eläkkeen muodostumiseen.

Vaikka eläkkeelle jääminen ei ole ajankohtaista nuorille, eläkkeen määrään vaikuttavia päätöksiä tehdään jatkuvasti. Oman alan palkkataso, lasten kotihoito, pimeä työ ja esimerkiksi downshiftaaminen vaikuttavat tulevan eläkkeen määrään.

– Valinnat ovat merkittäviä: suomalainen viettää eläkkeellä neljänneksen elämästään. Eläketesti näyttää miten elämänvalinnat ja -tapahtumat vaikuttavat tulevan eläkkeen määrään, kertoo Eläketurvakeskuksen viestintäpäällikkö Matti Lumijärvi.

Eläkelaskurista arvio

Oma elämä – oma eläke -testi kertoo keskeiset eläkeasiat humoristisesti havainnollistaen. Sovellus koostuu vuorovaikutteisesta animaatiosta ja eläkelaskurista.

Eläkelaskuri antaa karkean arvion tulevasta työeläkkeestä. Yllä mainittujen muuttujien lisäksi laskurissa voi testata kuinka työuran jatkaminen kasvattaa eläkepottia. Eläkeiän alarajan jälkeisestä työskentelystä kertyy yli kaksi kertaa normaalia enemmän eläkettä.

Vaikka sovellus on suunnattu nuorille aikuisille, se sopii mainiosti myös muun ikäisille. Laskuri huomioi elinaikakertoimen, joka vaikuttaa 1948 ja sen jälkeen syntyneiden eläkkeisiin. Testi sisältää perustietopaketin työeläkkeestä.

Lisätietoja:
Tiedottaja Antti Karkiainen, puh. 029 411 2334 tai 050 911 3269
etunimi.sukunimi(at)etk.fi