Kunnon työn päivä 7.10.

Kunnon työn päivää vietetään 7.lokakuuta. Silloin juhlitaan kaikkea sitä, mikä työelämässä on jo kunnossa. Samalla muistamme, että hyvistä asioista huolimatta korjattavaa on yhä – meillä ja muualla.


Kunnon työn päivänä juhlitaan kaikkea sitä, mikä työelämässä on jo kunnossa. Samalla muistutamme, että korjattavaa löytyy edelleen. Riittämättömät palkat ja epävarmat työsuhteet ovat arkipäivää miljoonille työntekijöille. Globaali maailmantalous mahdollistaa halpatuotannon työntekijöiden kustannuksella. Työperäinen stressi ei katso maata, ikää tai asemaa. Kunnon työn päivänä iloitsemme hyvästä työstä. Yllätämme työkavereita, kiitämme kunnon työn tekijöitä ja samalla vaadimme, että kaikille entistä parempaa työelämää, ihmisarvoista työtä ja riittävää palkkaa. Osallistumalla, yllättämällä ja kuvia jakamalla ihmiset voivat näyttää, että kunnon työ on heille tärkeää – niin Suomessa kuin maailmalla.

Tule mukaan! Juhlitaan yhdessä kunnon työtä – ja vaaditaan entistä parempaa työelämää. Toimi:

1) innosta muut mukaan
2) tee kunnon työ* – yksin tai porukalla * mitä vain kivaa tai tärkeää
3) jaa kunnon työsi, tykkää, tviittaa, linkkaa!
Twitter: @Kunnontyo
Facebook: www.facebook.com/kunnontyo
#kunnontyönpäivä

Järjestäjät:
SASK, SAK, STTK ja Akava.

Näkökulmia maailmalta:

• Intiassa minimipalkka on 51 dollaria ja kilo riisiä maksaa 60 senttiä. Jos näin olisi Suomessa, 1600 euroa kuussa tienaava siivooja maksaisi riisipaketista 20 euroa.
• Ympäristöjärjestöt ja ay-liike tekevät yhteistyötä Nepalissa. Metsäalan työntekijöitä koulutetaan ay-oikeuksista ja kestävästä metsätaloudesta.
• Tänä vuonna Brasiliassa pidetyissä MM-jalkapallokisoissa ay-liike onnistui neuvottelemaan paremmat työehdot ja palkankorotukset. Sen sijaan Qatarissa pelätään noin 4000 siirtotyöläisen kuolevan stadionien rakennustöissä ennen vuotta 2025.
• Viime vuonna työntekijöitä irtisanottiin yli 50 maassa sen takia, että he yrittivät neuvotella työehdoistaan.
• Jos olisit julkisen sektorin työntekijä Mosambikissa, laki kieltäisi neuvottelun työehdoistasi.
• Ay-liike kouluttaa terveydenhoitajia hoitamaan ebolaan sairastuneita Länsi-Afrikassa.

Näkökulmia Suomesta:

• Työperäinen stressi on toiseksi yleisin työperäinen terveysongelma Euroopassa heti tuki- ja liikuntaelinsairauksien jälkeen.
• Työntekijät pitävät yhä vähemmän henkilökohtaisia tavaroita työpaikoillaan, sillä työpisteet vaihtuvat tiuhaan tai muuttuvat kokonaan virtuaalisiksi. Moni haluaa kuitenkin tuoda työpaikalleen oman tunne-esineen, kuten taulun, mukin tai tohvelit.
• Joka päivä työkyvyttömyyseläkkeelle jää keskimäärin neljä alle 30-vuotiasta nuorta. Suurin syy on mielenterveysongelmat.