Osallistujan terveiset : ETRYläiset Suomenlinnan kesäteatterissa

Perjantai-ilta 2.8. oli aurinkoinen, kun iso joukko Etryläisiä kerääntyi Kauppatorille odottamaan JT-Linen kuljetusta Suomenlinnaan. Vuorossa oli kesäteatteriretki Ryhmäteatterin ”Idän pikajunan arvoitukseen. Esitys on ollut koko kesän aika suosittu, lähes loppuunmyyty. Puitteet Suomenlinnassa ovat ainutlaatuiset, kylmät paksut kivimuurit, huovat ja lavasteiksi tehty junan ravintola- ja makuuvaunuosasto ovat hienot ja saavat yleisön Istanbulilaisen juna-aseman tunnelmiin ja monipuolisine henkilöhahmoineen. Hercule Poirotia esitti mainiosti Kristo Salminen ja ylhäistä Ruhtinatar Dragomiroffia esitti upeasti Sara Paavolainen, Poirotin ihailemaa kreivitär Andrenyitä esitti Johanna Kokko. Monet suosikkinäyttelijät olivat saaneet rinnalleen nuorempaakin väkeä. Agatha Christien kirjasta ja siitä tehdystä elokuvasta, teatteriesityksen suomennoksen oli tehnyt Laura Raatikainen ja ohjannut Juha Kukkonen. Rooleissa: Rouva Hubbard oli Minna Suuronen, Hector MacQueen oli Joel Hirvonen (TeaK), Hercule Poirot siis Kristo Salminen, kreivitär Andrenyi oli Johanna Kokko, Ruhtinatar Dragomiroff oli Sara Paavolainen, Greta Ohlsen oli Helena Vierikko, Mary Debenham oli Asta Sveholm (TeaK), konduktööri oli Lasse Viitamäki, Samuel Ratchett ja sittemmin Eversti Arbuthnot molemmat roolit näytteli Jari Virman, Monsieur Bouc oli Toni Wahlström ja junaravintolan tarjoilijana oli Tuulia Eloranta/Jutta Järvinen.

Junassa tapahtuu odotetusti murha, jota selvittämään alkaa mestarisalapoliisi Hercule Poirot. On juonenkäänteitä, alibeja, jännittäviä tapahtumia ja jännitys tiivistyy.
Sitten tulikin väliaika, jonka aikana ryhmällemme oli tarjolla kahvia / teetä, karjalanpiirakka munavoilla, keksi. Väliajan tarjoilut olivat kauniilla sisäpihalla.

Esitys kesti 2h40 min, jonka aikana jännittävät juonenkehittelyt ja Poirotin teoriat ja terävä päättelykyky ja ihmishavainnointi pääsivät kunniaan. Mikäli jollain on vielä esitys tai elokuva näkemättä, emme paljasta liikaa. Erittäin hyvää viihdettä ja loistavia roolisuorituksia, joista on pakko mainita Helena Vierikon uskonnollinen lähetystyöntekijä Greta Ohlsson, joka aina katsoi pitkään ruumista ja kiljaisi: ”En saata katsoa!” ja katsoi edelleen pitkään ruumista. Loppukumarrukset kestivät pitkään, sillä näyttelijät olivat todella ne ansainneet. Kiirehdimme rantaan, jossa JT-Linen laiva meitä jo odotti. Hiukset hulmuten palasimme Suomenlinnasta Kauppatorille, jonna teatteriesityksen aikana oli kokoontunut kuukauden ensimmäisenä perjantaina kokooontuva harraste- ja museoautokokoontuminen. Sielläkin siis riitti nähtävää. Kiitos Etry ja organisoija Pirjo Favorin.

– Leena Vanhamäki (pitkän ajan Etryläinen)